Sidor

onsdag 31 juli 2013

Jubileum och knäck ett ärmhål

Ojdå, jag missade att mitt förra inlägg var mitt 100:e! Trumpeter och fanfarer!
Jag hade ju tänkt att jag skulle ha någon slags utlottning i samband med det inlägget, men det glömde jag helt bort...
Så, vad ska jag ha för slags utlottning så här i efterhand? Kanske en utlottning av valfri mössa bland de som lämnar en kommentar i förra inlägget? Hjälp mig med lite förslag!


Jag satt iallafall och gick igenom min bildmapp med bloggbilder och insåg att jag hade några obloggade bilder som jag har tagit inför diverse sömnadsbeskrivningar och här kommer den första - hur man "knäcker" ett ärmhål.

Inom skrädderi brukar man säga att man "knäcker" ett ärmhål efter man har sytt i ärmen. Generellt sett brukar man bara göra det i något tjockare, vävda tyger som används i tjockare jackor och dyligt, men emellanåt behöver man även göra det i tunnare plagg också. Genom att knäcka ärmhålet får du ett smidigare ärmhål och en sömsmån som inte ligger och skaver i ärmhålan.

  • Börja med att sy i ärmen i plagget. Det spelar ingen roll om det är en traditionell ärmisättning eller en raglanärm. 
  • Klipp ner ärmhålets sömsmån till 1 cm. Sicksacka eller overlocka sömsmånen om du inte ska fodra plagget. 
  • Lägg plagget på strykbrädan med ärmens avigsida uppåt. Vik sömsmånen i botten av ärmhålet inåt mot ärmen (ca 2-3 cm om var sida av botten på ärmhålet). Doppa dina fingrar i vatten och stryk det över sömsmånen eller spruta försiktigt med en vattensprayflaska. Pressa på relativt hög värme med lätt tryck och ett stillastående strykjärn tills vattnet har avdunstat. 
Klart!

OBS! Var försiktig om det är polyester eller polyamid i tyget eftersom det inte tål hög värme.

söndag 28 juli 2013

Min stora kärlek

Jag erkänner. Jag är helt och totalt förälskad i Liandlos mönstrade tyger. Det är någonting med dem som får mig att falla riktigt ordentligt. Jag älskar färgerna och mönstren och jag tycker att de passar alla åldrar. Min äldsta dotters garderob är sydd i nästan uteslutande tyger från Liandlo och även jag själv har flera plagg som är sydda i tyg från samma företag.


I den senaste beställningen jag gjorde så köpte jag deras nya tyg "små grodorna" och blev lite förvånad när jag sydde i det. Det verkar som om de har fått en ny tillverkare och det innebar att tyget  inte var lika randigt som deras tidigare tyger och dessutom kändes det både stadigare och av ännu högre kvalité. En positiv överraskning helt enkelt!


Dagens sämsta: När coverpro-tråden repas upp när man har sytt klart. Den är ju så omständig att sprätta men lik för*****t går den upp av sig själv. Sjukt irriterande! Kanske dags att byta nålar...?

tisdag 16 juli 2013

Sommar, sommar, sommar!

För några inlägg sedan skrev jag om sömnad genom löpande band-principen. Då sydde jag helt nya garderober till bägge barnen som hade växt ur sina kläder. Nu är det dags igen! Lilla T har vuxit lika mycket som våra gurkplantor här ute och alla kläder som jag sydde för drygt fyra månader sedan vajar på halv stång. De ny-gamla tajtsen har fått bli somriga 3/4-tajts, men tröjorna är det lite svårare med så där har jag fått sy nytt. Det bästa är iallafall att få sy i nya tyger. Och inte få dåligt samvete om man "råkar" köpa lite nya tyger... :)
 


Tyger från Znok design och JNY design och mönster från Ottobre. Lilla T hade på sig den oranga t-shirten med ubåtar idag för första gången. Vilket jubel det blev! Det är roligt när man får respons :)


Min nya favoritmodell på byxor, Chillax från Ottobre. Dessa är sydda i storlek 104 och de blev sjukt vida över stussen, så nästa par blir i strl 98 fast 104 i benlängd.
Tyg från Liandlo.


Dagens bästa: Ni har säker läst det tidigare, men det finns en köp- och säljgrupp på Facebook för tyg och sybehör där man bland annat kan få tag i tyger som inte säljs längre. Det var därifrån jag fick tag på stuvbiten av Znoks underbara ubåtar som räckte precis till en t-shirt till lilla T!



fredag 12 juli 2013

Två beställningar

I morse kom det ett  sms från min syster där hon försiktigt undrade när nästa inlägg i bloggen kommer. Jag svarade kvickt att det kommer när huset när färdigrenoverat, båda barnen slutar vakna vid kl 04.30 och det är sommar året om.
Mmmmm....mycket att tänka på nu när man har blivit husägare och båda barnen är hemma under hela sommaren. Men jag fick iallafall en spark i rumpan och gick ut i vår härliga trädgård och fotade lite av det jag har sytt senaste tiden. Jag har faktiskt hunnit sy relativt mycket sedan vi flyttade, men mycket av det har inte fastnat på bild.
Jag har bland annat sytt en festklänning till mig själv i sidentaft, en våroverall till lilla E (-en kycklinggul!), nya mössor till barnen, tröjor och bodys, byxor, gardiner och mycket mer.

En härlig sommardag hade vi några goda vänner på besök och rätt var det var så ville båda två ha likadana klänningar till sina döttrar som lilla T hade på sig dagen till ära! Så då var det bara att låta dem gå lös i min tyggarderob och välja tyg.

Tyger från Ohlssons tyger och de är kantade med interlock från JNY design. Mönstret kommer från Stoff och Stil.


Dagens stora: Lilla E är inte så liten längre. Hon står och gungar framåt och bakåt på alla fyra, så snart blir det liv i luckan!