Sidor

onsdag 31 oktober 2012

Babyfiltar till plutten

Nu är det inte långt tid kvar innan vi får tillökning och därför har jag så smått börjat sy babykläder igen. Hjälp vilken skillnad i storlek det är mot lilla Ts kläder!
Dagens projekt var att sy babyfiltar och det blev två stycken som faktiskt blev väldigt olika varandra.

 
Den första är sydd i JNYDesigns klassiska djungeltyg och baksidan är sydd av röd velour från Stoff och Stil. Jag blev så glad på syfestivalen när djungeltyget gick att köpa i interlockkvalité igen så jag impulsköpte en bit som nu då har blivit en filt till bebisen. Det bästa med det är, att det är lång levnadstid på filtar vilket innebär jag kommer att få njuta av detta underbara tyg under flera år framöver!
 
 

Den andra filten matchar en av lilla Ts filtar. Hennes filt har samma framsida men med en rosarandig baksida i velour och svarta kantband.
Bebisens filt har en framsida med apor från Ernst textil (företagsgrossist), den lila velouren kommer från Stoff och Stil och den är kantad med rosa interlock från JNYDesign.

tisdag 23 oktober 2012

Utrustad för vintern

Snart är det dags för vinter och snö igen... Helt sjukt vad snabbt det har gått! Längst ner på den här sidvyn finns ju fortfarande inlägg över sommarkläder!
Jag älskar vintern, men som så många andra så tycker jag att vintern är alldelens för lång i förhållande till sommaren. Men snart är den här på allvar och då gäller det att vara förberedd med ordentliga vinterkläder så att man själv och barnen inte fryser så fort man sticker näsan utanför dörren.


 
En rånarluva/balaclava sydd i varm och skön ullbouclé av 100% ull, köpt förra året på Ohlssons tyger. Efter en beställning på en likadan, försvann det sista av detta tyg från mitt tygförråd :( 
Jag bara älskar den här kvalitéen! Lyckligtvis har jag bitar kvar av några andra färger :)

Luvan är helfodrad med bomullsjersey från Stoff och Stil och där har jag även köpt symärket.
Mönstret är en sammanblandning av taget och eget kan man säga. Passar barn från två år men dockan den sitter på är motsvarande 6 månader, därför ser den så stor ut.



Jag hade bestämt mig för att köpa en fusk-Olle. Men sen var jag ute och tittade i affärerna och som vanligt slutade det med att jag i allafall sydde en egen.

Det här mönstret är mitt eget och tyget är en liten överbliven fleecestuv från en halvfärdig fleecejacka som jag håller på att sy till lilla T. Tyget är köpt på Stoff och Stil.


Dagens tips:
När du fodrar av ett plagg, eller i det här fallet en mössa, där tygerna har olika egenskaper eller väger olika mycket, är det svårt att på förhand beräkna hur mycket extra (eller mindre) foder som behövs. Därför kan det vara bra att klippa fodret mycket längre och eventuellt bredare än yttertyget och sen prova fram hur mycket extra fodertyg som går åt. Låt plagget hänga lodrätt i den utsräckning det går.
Låter det krångligt? Ska se om jag kan ta kort och fixa en bättre beskrivning.

lördag 20 oktober 2012

Babyset

Ja, jag kanske inte är lika ambitiös som många andra bloggare där ute. Jag har sytt ett babyset, men det består bara av en body och två matchande dräggelsjalar.
En filt kommer att tillkomma, men den blir sydd i ett annat tyg och jag har inte bestämt mig än för om det även ska bli en babyhjälm. Sådana har jag redan så många av.

Vem som ska ha setet? Vår bebis! Om ungefär en månad kommer lilla T bli storasyster om allt går som det ska och just nu är jag ledig och syr, vilar och bloggar :)


Body och babydräggelsjalar sydda i "Björnen sover" från Liandlo och bodyn är kantad med röd interlock från JNY Design. Båda mönstren är mina egna.


Passade på att sy en liten snuttetrasa också:


Jag har blandat velour och kraftig interlock med sladdrig singeljersey och den blev lite "vinglig" i slutändan. Men förhoppningsvis kommer den vara mer eller mindre uppäten om någon månad så jag tyckte inte att det gjorde så mycket :)
Sydde även fast ett band med en nypa så att den går att sätta fast i kläderna.

Tygerna och banden kommer från: StrömmingDesign, JNY Design, Liandlo, ZnokDesign, Stoff och Stil, Ohlssons tyger och KarinOttilia.

fredag 19 oktober 2012

Syfestivalen

Behöver jag säga mer? Tack allesammans för en trevlig dag!

Jag var själv där som besökare i dag, fredag, men en sak var tråkigt. Det var så mycket folk! Jag ville ju vara där helt själv och välja bland godsakerna på egen hand... ;)

Jag fyndade en hel del och för en gångs skull köpte jag tyg till hela fyra t-shirts till mig själv! Håll utkik på bloggen så får du se hur de blev. Fast det dröjer nog ett litet tag för just nu väntar alla tygerna på tvätt. Men helst av allt skulle jag vilja sätta saxen i dem på en gång.

Gjorde du själv några fynd?

onsdag 17 oktober 2012

Tips för en bättre overlock-sömnad

Jag har fått ett rop på hjälp. Min kära syster har äntligen gjort slag i saken och köpt en overlock till sig själv. Hon är väldigt duktig att sy, men hon insåg snart att det inte alltid är så lätt att förstå sig på sin maskin. Så med det här inlägget hoppas jag kunna hjälpa henne och alla ni andra där ute som krånglar och bråkar med era overlockmaskiner.


Trådval
Det första man gör innan man syr, är ju såklart att trä maskinen med tråd i en bra färg som passar det man ska sy. Redan här kan det tyvärr uppstå lite problem eftersom vissa trådmärken gör att maskinen krånglar.
Själv syr jag nästan uteslutande med tråd från Dor-Tak. Den är relativt billig och finns i massor av färger och ännu har den aldrig krånglat för mig. Dessutom finns den ibland att köpa i mindre 1000-meters rullar för typ 15 kr/st och då kan man ju passa på att köpa lite olika färger.
Stora koner/rullar är bra att ha i grundfärgerna vit, svart och offwhite och eventuellt röd och mörkblå.

Overlocktråd är tunnare spunnen än vanlig sytråd och därför är det viktigt att inte trä maskinen med exempelvis vanlig polyestertråd från Gütermann. Det går såklart, men sömmen blir väldigt tjock. Overlocktråd har ofta en tjocklek på 40/2 eller 120.

Stort urval av Dor-Tak har exempelvis Bibbis textil och Textilcentrum i Sundbyberg.

Trä maskinen
När du nu har valt rätt tråd, är det dags att trä maskinen.
Om du inte har någon tråd i sedan tidigare, får du alltså trä om maskinen helt från början. Börja alltid med släppa på trådspänningen. Det görs oftast genom att höja upp pressarfoten. Då glider trådbrickorna ifrån varandra och tråden lägger sig på rätt plats.

Det är viktigt att du trär trådarna i rätt nummerordning. Ofta börjar man med den andra tråden från höger, men kolla upp vad som gäller för just din maskin. Om du fäller ut luckan på framsidan finns där ofta ett trädningsschema.
Kom ihåg att fälla tillbaka trådarmen innan du stänger luckan på framsidan! Annars bildas inga stygn.

Om maskinen är trädd sedan innan, räcker det med att du klipper av trådarna uppe vid trådrullen och knyter fast den nya tråden. Lämna en tamp på cirka en centimeter och dra sedan försiktigt i trådarna vid pressarfoten. Om du vill kan du göra detta med alla tre/fyra trådarna, men jag brukar alltid trä om nåltrådarna från början. Det går ju iallafall inte att dra igenom knuten genom nålsögat.
Dra alltid trådarna bakåt, under pressarfoten.

Tre eller fyra trådar?
Så här har jag lärt mig: Tre trådar används istället för sicksack i vävda tyger eller vid rullfåll. Kan även användas vid exempelvis sömnad av underkläder. Fyra trådar används i trikå.

Nålval
Av någon outgrundlig anledning ska man endast använda vanliga synålar i en overlockmaskin, inte stretchnålar. Varför vet jag inte, men kanske för att den klarar av en större kraft eftersom den är spetsig? Stretchnålar har annars en rund spets.
Jag använder numera endast schmetz-nålar, jag upplever att de är gjorda av en starkare metall.
Om du har en coverlock eller coverpro-maskin, kan du eventuellt behöva EL-nålar (extra long). Kolla i din instruktionsbok.

Inställningar
Overlockmaskiner är sjukt känsliga. Ofta behöver man inte ändra så mycket på trådspänningen, men om det behövs så rör den knappt!
Om du har en maskin med snabbändring av trådspänningen, så använd den ratten i första hand innan du börjar ändra inställningarna för varje enskild tråd.

Pressarfotstrycket behövs ofta ändras om du syr i tjockt tyg eller tunt tyg. Jag har en snabbinställning på min maskin: Högt, lågt, medel. Högt använder jag om jag exempelvis syr i mudd, Lågt vid singeljersey och medel vid sömnad i interlockkvalité.

En overlock har en fiffig inställning som inte vanliga hushållsmaskiner har, nämligen diffrentialmatning (dif-matning). Dif-matningen bestämmer hur mycket maskinen ska mata fram tyget under sömnad. Ju högre dif-matning desto mer håller maskinen ihop tyget när du syr. Det är är viktigt för att få en platt och fin söm.
Om du syr i ett tyg med mycket stretch i, behöver du öka dif-matningen och om du syr i ett vävt bomullstyg behöver dif-matningen stå på noll eller normalt.

Om du nu ska sy i muddväv som är både tjockt och stretchigt, behöver du alltså öka pressarfotstrycket, öka dif-matningen och eventuellt även öka trådspänningen.

Inställningen av stygnlängd behöver du nästan heller aldrig röra. Se bara till att du inte har för tätt mellan stygnen. Jämför med en köpt t-shirt.

Nålning
Nåla inte för febrilt. En del av tjusningen med att sy i stretchtyg, är att du faktiskt kan dra lite i tygerna under sömnad om delarna inte är på pricken lika långa.

Tvärnåla aldrig!! Sätt alltid nålarna så att du har nålshuvudet mot dig när du syr. Dels underlättar det för dig att ta bort nålarna, men framför allt så finns ingen risk att nålarna går emot skärbladet! Dels skadar och försämrar det skärbladets vasshet, dels kan nålen gå av och sprätta upp mot dina ögon.
Det enda undantaget jag gör från denna regel är när jag nålar i märklappar.

Sprätta overlocksöm
Well, hur mycket man än har sytt i sina dagar så kan allt gå rent åt h-e. Maskinen krånglar, tråden går av och man skär sönder plagget. För att undvika detta bör man inte sy när man är för trött eller stressad, vilket är ett hån mot många småbarnsföräldrar. Men det är en god tanke :)  Ofta beror det tyvärr på skit bakom spakarna....

Om du iallafall behöver sprätta en sydd söm, så få inte panik för det! Det är jätteenkelt om du vet hur du ska göra!


Så klart väljer blogger att vända min halvkassa bild 90 grader. Ska höra med mannen där hemma om han kan rättvända den åt mig, men tills vidare får ni vända på huvudet. Eller vända på skärmen :)
 
Ta en nål (inte en sprätt!) och pilla upp en nåltråd åt gången. Det är de trådarna som löper parallellt med sömmen. Ta tag i öglan som bildas och dra försiktigt i den så kommer den att glida ur sömmen.
 
 
 
När du har dragit bort båda nåltrådarna så släpper de andra två trådarna och det är bara att dra bort. Magi! :)


lördag 13 oktober 2012

Fler tröjor

Hittade ett obloggat kort på en tröja som jag sydde till lilla T för inte så länge sedan. Rak modell med enkelt sprund fram. En helt vanlig ekåå-tröja helt enkelt!

Modellen är min egen, uggletyget är köpt på Ohlssons tyger och den rosa interlocken som jag har kantat med kommer från JNY design. Fållad nertill med avigsidan på en coverpro-söm.


Sämst just nu: Ett par matchande byxor har legat utklippta i flera veckor. När ska de bli klara?

Bäst just nu: Snart är det Syfestivalen!!