Sidor

tisdag 28 augusti 2012

Triss i tröjor

Mina syskonbarn och lilla T fyller år alla tre inom en tidsperiod på två månader och självklart fick de varsin present från ekåå! :)

Den här gången blev det tydligen ett grönt tema och dessutom blir man helt åksjuk av bilden, men det är försent att ta nya kort nu. Presenterna är redan utdelade och uppackade :)

De översta två är till mina syskonsöner och är en helt vanlig slät långärmad t-shirt med en enkel knäppning fram.
De understa är sydd till lilla T efter samma grundmodell, men här testade jag att ställa ut ärmfållen totalt fyra centimeter och därefter bandkanta med högsta inställningen på coverprons diffrentialmatning. På så sätt blev det en aningens rynk i ärmfållen. Här har jag även gjort ett enkelt sprund genom att klippa rakt ner från halsringingen och sedan bandkanta runt om.


Mönstret är mitt eget. Tyget till den översta tröjan med klöver samt den orange interlocken som jag har kantat med, kommer från Ohlssons Tyger. Dinosaurerna från Znok Design och det understa tyget är köpt hos Liandlo. Den röda interlocken som jag har kantat med kommer som vanligt från JNY Design.




söndag 19 augusti 2012

Mössor i långa banor

Oj vad jag har sytt mössor sista tiden! I våras fick jag in en stor beställning från en återförsäljare och sen har det bara rullat på med mössor till höger och vänster. Nu senast sydde jag två stycken till mina syskonbarn.


Den här sydde jag till lilla Toker som för övrigt fyller två år i nästa vecka. Grattis! Han är ett av ekåås största fan och jag hoppas att han tycker om den här mössan lika mycket som den tidigare mössan jag sydde till honom.
Mössan är sydd i storlek 2-4 år, men den ser lite mer baggy ut på bilden än vad den egentligen är eftersom provdockans huvud är storlek 6 månader.

Mönstret är mitt eget och tyget kommer från Znok Design. En superbillig stuv som jag kom över på syfestivalen för drygt ett år sedan och som har räckt till både en tröja och en mössa!
Namnlappen kommer från Mina Namnband.



Den andra mössan syddes till lilla Tokers syster som nu är ungefär 4 månader gammal. Hon har precis växt ut sin minsta babyhjälm, och då kunde jag inte låta bli att sy en i nästa storlek till henne!
Även det här mönstret är mitt eget, det underbara tyget kommer från Gekko och kantbandet är en interlock från Sundbybergs Textilcentrum. Jag bara älskar kombinationen av grön och cerise!


Sådana här trikåmössor är fantastiska, för de kan man använda året om. De är tillräckligt tunna att ha en kylig sommarkväll, men passar utmärkt att ha på sig kortare stunder under vinterhalvåret med.
De går ruggigt fort att sy om man har ett bra mönster och det går åt relativt lite tyg. En halvmeter tyg räcker till minst två mössor, så även om du köper ett tyg för 180 kr per meter, så kostar varje mössa endast ca 40 kr styck eftersom du även får lite tyg över.
(Uträkningen gäller för det mönster jag har. Till andra modeller kan det gå åt mer tyg. )

måndag 6 augusti 2012

Sommarbody

I likhet med många andra bloggare här på nätet, har nu även jag sytt en sommarbody för första gången i mitt liv. Jag försökte att rita ett eget mönster redan när lilla T var nyfödd för drygt två år sedan, men har inte fått till ett som fungerar bra. Men nu är det väl sista sommaren som lilla T kan ha den här typen av plagg, så då har jag sett till att köpa ett mönster.


Mönstret och cupcakes-tyget är köpt på Stoff och Stil och den rosa interlocken som jag har kantat med är inhandlat på Sundybergs textilcentrum.
Jag har inte provat bodyn på lilla T sedan den blev helt klar, men jag tror att den sitter ganska bra. Det enda som stör mig är att grensömmarna är olika långa på fram- och bakstycke, vilket gör att det bubblar sig när man knäpper igen bodyn. Inte helt ok, Stoff och Stil.

Det tog sjukt lång tid att slå i tryckknapparna för hand och det är svårt att få dem att verkligen sitta fast, men de var de sista "manuella" tryckknapparna jag hade kvar hemma.
Nästa gång jag slår i tryckknappar gör jag det med min KAM-press, ska bara lägga in en beställning på metalltryckknappar först. Längtar!


Dagens tips: Jag har under lång tid fått förfrågningar om jag inte kan ha undervisning via bloggen om hur man ändrar färdiga mönster till att passa sina egna mått. Håll utkik, för snart börjar det!