Sidor

fredag 24 februari 2012

Lapptäcke eller Vad ska man göra av allt typspill?

Jag har länge funderat på vad jag ska göra med allt tygspill som blir över. Ni vet, det tyget som inte är tillräckligt stort för att sy dräggelsjalar av, men inte tillräckligt lite för att slängas. Jag har en överfull låda modell flyttkartong med tygspill och för ett tag sen kom jag på att jag skulle testa att sy snuttefiltar.

Sagt och gjort, jag skar till fyrkanter av tygspillet som jag sydde ihop så att det blev en större fyrkant och därefter skar jag till en bit velour till baksida. Innan jag sydde ihop de två tyglagren, satte jag dit småbitar av brodyrband och märklappar; perfekta för den lilla att suga och tugga på!

Men åh! Varför blir det så här ibland för? Snälla bloggis, sluta vrida på alla bilder!

Uppifrån höger (eller ska jag säga längst ner till höger...?) : blå moln från Ernst, gröna grodor från Gekko, rosa farmer från JNY Design
Mittenraden: två elefanter.. från Liandlo, röda moln från JNY Design, gul/orangerandig trikå från e-slöjd
Längst ner: rosa/röda apor från Ernst, turkosa apor från JNY Design, lila IrisVisa från Strömming Design
Brodyrband: KarinOttilia samt Ohlssons tyger
Märklappar: Mina namnband

(Observera att Ernst textil är en grossist och enbart säljer till företag. Deras tyger finns dock i de flesta svenska tygaffärer.)


Vill du också ha en snuttefilt? 
Kontakta mig så syr jag en till dig med! Kostar 150 kr + frakt

tisdag 21 februari 2012

Sommarkjol

Det här blir förmodligen det sista blogginlägget på ett litet tag eftersom jag och min familj ska flytta.
Förr om åren har jag tyckt att det är ganska kul att flytta och jag har flyttat MYCKET! Tyvärr känner jag inte så denna gång även om jag längtar till den nya lägenheten, det nya jobbet och att äntligen flytta tillbaka till Stockholm, men... jag vill inte plocka ihop mitt syrum :( 

Det här är förmodligen det sista plagget som jag hinner sy klart i mitt syrum innan jag måste packa ihop allting. En liten sommarkjol till mig själv sydd i en stuv från Ohlssons tyger. Mönstret är mitt eget och anpassat till att tyget ska räcka. Lite utställd med dragkedja bak och längden går till strax över knäna. En klassisk 70-tals kjol helt enkelt!

lördag 18 februari 2012

Sy mudd

Här kommer en fortsättning på mitt tidigare inlägg där jag visade hur jag brukar göra när jag syr trikåbyxor.
Nu är det dags att visa hur jag gör när jag syr i muddar.

Bredden och längden på mudden bestämmer du helt själv, men du bör tänka på att mudden inte får bli för tajt i jämförelse med byxan/tröjan som du ska sy på mudden på. Om mudden är för tajt blir det lätt veck i plaggets tyg när du syr ihop dem med varandra.

Räkna den färdiga muddens höjd*2 + 2 sömsmåner.
Sy ihop mudden till en tub.

Vik tuben på höjden. Pressa gärna om vikkanten om du är ovan, då är det lättare att sy på den snyggt.

Trä på mudden utanpå plagget och se till att skarvarna stämmer överens. Sätt eventuellt några få nålar. Lägg de tre sömsmånerna som i en trappa med det understa lagret längst ut. På så sätt ser du alla sömsmåner och det mindre risk att något av lagren glider undan och gör att du får ett hål i sömmen.

Börja sy vid en skarv. Sy ett par stygn, sluta sy och med nålen nere i tyget, dra i mudden så att den blir lika lång som plagget och fortsätt sy en bit till. Upprepa sista momentet tills du har sytt fast hela mudden.

 Mudden är fastsydd och nu är det bara att pressa över den så att det ser snyggt ut.

Resultatet?  Det blir bra med lite övning, men det är fortfarande lika tråkigt att sy muddar :)

onsdag 15 februari 2012

Sy snabba brallan

Jag har sytt en pyjamas till lilla T, och ytterligare en är halvfärdig. Under arbetets gång tog jag som vanligt lite kort och här kommer en beskrivning på hur jag gör när jag syr byxor i trikå.

Ja, den ser ju inte riktigt klok ut den här modellen! Byxorna är inte lika hemska när dem är på, men de är inte snygga heller.
Sydda efter ett gammalt mönster som jag har ritat av från någon bok.
Tyget är en stuv från Ohlssons tyger och mudden och resåren kommer från Stoff och Stil.


Så här syr du snabba brallan:
Klipp eller skär till tyget med avigan utåt. Just den modellen jag sydde har ingen sidsöm, men annars syr du sidsömmarna först.
De två mönsterdelarna placerade ovanpå varandra.

Sy grensömmarna. (De sömmar som pilarna på bilden pekar emot. Sluta sy vid det svarta strecket.)
Jag tycker det är lättast att sy uppifrån midjan och neråt mot grenspetsen.

Vik byxan så att grensömmarna ligger mot varandra. Vik den ena sömmen mot höger och den andra mot vänster. Då blir det inte så tjockt och det är lättare att sy, dessutom är det större chans att få sömmarna att stämma mot varandra.

Vänd byxan rätt. Nu är själva byxan klar och det är dags att sy muddarna. Den beskrivningen kommer i nästa blogginlägg :)






fredag 10 februari 2012

Min svampskog

Jag fortsätter trenden med naturtema och presenterar här min svampskog :)

Det här tyget snubblade jag över när jag var på inköpsresa till Stoff och Stil förra våren och sedan dess har det tyvärr blivit liggandes i hyllan eftersom jag inte har haft tid att sy något av det. Nu blev det ändring på det och jag kunde bocka av ett till plagg på min sylista.
Mönstret är samma som jag visade i ett tidigare blogginlägg och är ett gammalt stil-mönster.

Ja just det, min sylista! Jag har numera en lista där jag har skrivit upp diverse syprojekt som jag vill sy upp under närmsta tiden. Dels för att jag vill minska mitt gigantiska tyglager och dels för att jag behöver nya kläder och eftersom jag är en person som gärna skriver listor på allt som är viktigt (och oviktigt) så blev det nu även en sylista.
Det som står kvar på min nuvarande sylista är : lila kjol och en till vårjacka till lilla T. Inom kort hoppas jag även kunna stryka de två punkterna!

Dagens fråga:
Dagens tips blev idag utbytt mot dagens fråga :)
Alltid när jag drar i en resår i en kanal, så upptäcker jag att resåren har vridit sig när jag har sytt ihop den. 100% av gångerna! Det är omåttligt irriterande och nu undrar jag om du har något bra tips som motverkar detta?

tisdag 7 februari 2012

Min blomsteräng

Jag börjar få sommarkänslor. I allafall om jag inte tittar ut genom fönstret utan istället tittar på mitt allra nyaste tillskott i garderoben :)

Den här härliga stuven hittade jag på Ohlssons tyger för ett litet tag sedan och självklart fick det bli en sextiotalsklänning! Lite crazy, mycket färg och raka linjer. I like!
Mönstret är faktiskt ett orginalmönster från sextiotalet som jag har fått ärva efter min gammelmormor tillsammans med en hel resväska fylld av mönster från trettiotalet till sjuttiotalet. En härlig skatt!

Jag älskar stuvar eftersom det blir en utmaning att få tyget att räcka till. Just det här tyget räckte dessvärre inte till på något sätt, så tillslut fick jag sätta i kilar i sidsömmen för att skarva tyget. Verkligen inte jättetjusigt, men det känns okej eftersom det är en sextiotalsklänning. För att det inte skulle se fööör skarvat ut, sydde jag även dit två utanpå-fickor på framstycket i samma tyg.

Olala! Så här ska en dold dragkedja se ut!
Tänk om jag hade haft tillräckligt med tyg för att mönsterpassa det...

fredag 3 februari 2012

Mammas superplagg

Jag har upptäckt att det ultimata plagget för en småbarnsmamma är trikåklänningar. Det som är så bra, är att man snabbt och smidigt tar en klänning ur garderoben, sätter på sig ett par strumpbyxor och så är man klar! Man behöver inte stryka, och de är lätta att tvätta. Går att ha till lågskor och till högklackat och både till jobb, fest och vardags.
Det kanske inte är lika bra att ha i lekparken, med då kan man ju alltid göra som barnen: sätta på sig ett par överdragsbyxor. I allafall nu när det har blivit så pass kallt.

Ärmlös trikåklänning i det nya, härliga svamptyget från Ernst textil. Finns att köpa hos bland annat Ohlssons tyger och Jofotex. Bandkantat med samma tyg. Mönstret är mitt eget.

Jag har faktiskt inte ens tänkt tanken att sy egna linnen eller ärmlösa klänningar innan jag läste det hos Pyssellycka.
Det är ju supersmidigt! Hittills har jag sytt två stycken inför sommaren.
Just de här klänningarna kanske inte är någon bra idé att ha på jobbet eller på fest, men däremot mysa runt i hemma eller på stranden.

En något suddig bild på den andra klänningen som är sydd i ett tyg från Ohlssons tyger och kantad med interlock från JNY Design.

Dagens tips:
Gör enkelt om ett t-shirt mönster till ett linne genom att ta bort ärmarna och rita ny halsringing. Förmodligen vill du även gröpa ur ärmhålet ut mot fram- och bakstycket.
Jag tog även bort ca 5 mm på sidsömmen under ärmhålan och tog bort lite på axeln.
Låter det krångligt? Jag lovar att jag ska lägga upp en beskrivning med bilder snart :)

onsdag 1 februari 2012

Vårjacka

Det gäller att börja i tid. Annars finns det risk att jag inte hinner med att sy någon vårjacka till lilla T. Det är ju trots allt februari, så snart är våren här! :) Jippie!!!

Det här är den första av två jackor som jag har tänkt att jag ska sy till lilla T inför våren. En enkel, rak modell med dragkedja fram.
Det var första gången på flera år som jag sydde i en sån här typ av dragkedja och det märktes när jag sydde i den. Det blev verkligen inte perfekt... Men ju mer man övar desto bättre blir man, så det blir definitivt dragkedja i nästa jacka också!


Något av det roligaste med att sy sina egna barnkläder, är hur mycket pengar man sparar. Jag räknade ut att den totala materialkostnaden för den här jackan gick på ungefär 50 kr!
Både det lila och det gula tyget är köpta som stuvar på Ohlssons tyger. Det lila manchestertyget är från en designer som heter Joanns fabric, som har helt fantastiska barntyger, och dragkedjan är från Bibbis textil.

Här är ett smakprov på mitt nästa projekt:

Också det här är en stuv från Ohlssons tyger och ska bli en 60-tals klänning till mig själv :)