Sidor

måndag 30 januari 2012

En till tunika till mor

När jag var på Syfestivalen i höst, hade jag sån tur att jag fick lägga vantarna på en av de sista metrarna av lila Iris Visa som tidigare såldes av Strömming. Jag har det gula sedan tidigare och fullkomligt älskar det! Tyvärr hann jag inte köpa den gröna innan den blev slutsåld :(
Tanken från början var att sy en klänning till lilla T, men när jag stod där och skulle klippa till tyget så ångrade jag mig och skar istället till en klänning till mig själv.

När jag var klar, insåg jag att tyget har ett så pass tungt och mjukt fall att klänningen kanske inte håller passformen så länge. Tur att jag iallafall stadgade upp axelsömmen!


Dagens tips:
Har ni sett att en stor tygleverantör har sålt ett parti jättebillig interlocktrikå till diverse tygbutiker? De finns i massor av färger och säljs för cirka 50 kr/m. Trikån är ganska tunn och kanske inte så bra att sy hela kläder av, men funkar utmärkt att kanta med!
Kolla till exempel på Ohlssons tyger eller Sundbybergs textilcentrum. Tror även att jofotex har tagit in dem.

lördag 28 januari 2012

Lite fler tröjor

Jag har verkligen varit energisk att sy under denna vecka! Det har visat sig i både min, lilla Ts och mina syskonbarns garderober. Det är så kul att sy när det går fort utan att jag känner stress och när jag dessutom blir nöjd med slutresultatet!

Det blev två tröjor till min syskonson som är inne i en tillväxtfas. En i det klassiska molntyget och en i ett djurtyg från Znok Design.
Mönstret är mitt eget.

torsdag 26 januari 2012

Syskonmatchning

Kommer ni ihåg mitt inlägg om min syskonson som jag hade sytt en body till? Med en helikopter på magen?
Han ska iallafall bli storebror snart och då var jag ju tvungen att sy ett matchande syskonset :)
Vad passade bättre än att sy i JNY Designs tyg "Skogen djur" till två barn vars båda föräldar jobbar i / med skogen samt äger massa skog? Paketet kom fram idag, och det hade tydligen gått hem :)

Interlocken som jag har kantat med kommer också från JNY Design.
Mönstrena är mina egna.


Tummen upp:  
Det var himla skoj att sy ett syskonset! Vilken skillnad det är i storlek på en 92 och en 56.

Tummen ner: 
Blä för att sätta i tryckknappar i en body. Det blir aldrig bra för mig. Har du några tips som du kan ge mig? Vad stadgar du upp tyget med?

tisdag 24 januari 2012

Lite klänningar

Snart är det syfestivalen i Älvsjö igen och det innebär att det är hög tid att minska på tygförrådet här hemma så att jag kan shoppa nya, fina tyger :)

I morse började jag sy vid 7.30 och sydde frenetiskt fram till dagishämtning vid kl 16.30. Under den tiden hann jag bland annat testa en ny modell på klänning. (Och ja, jag är egenföretagare så jag syr på arbetstid. Jag fuskar inte med dagis :)  )


Min tanke runt barnkläder är att de ska vara sköna, praktiska, lekvänliga och färgglada. Tyvärr blev den här klänningen lite för lång och det gör att det blir svårt att krypa i den. Men annars är jag nöjd. Jag älskar att mixa grön och cerise!
"Snurriga sniglar" från Znok Design och grön interlock från JNY Design.

En liten actionbild av samma modell. "Två elefanter balanserade" från Liandlo och röd interlock från JNY Design - min absoluta favorit att kanta med!

Liten fundering:
Varför är det så att de tyger jag inte är speciellt förtjust i, blir finast när de är uppsydda?

Dagens tips:
Jag använder enbart interlocktrikå när jag kantar med min Coverpro eftersom den inte rullar sig i kanten.

söndag 22 januari 2012

ny pyjamas

....eller nattlinne. Meningen var att det skulle bli en pyjamas eftersom lilla T sparkar av sig täcket i sömnen och då blir det lite kallt om benen om hon bara har ett nattlinne, men tyget räckte inte till ett par pyjamasbyxor.


 Nattlinnet är sytt i JNYdesigns bondgårdsdjur/farmer och den vita mudden tror jag kommer från Ohlssons tyger. Egentligen ville jag ha turkosa muddar, men jag hade ingen matchade nyans hemma.
Jag har inte tyckt om det här tyget tidigare, men eftersom det var på rea så tänkte jag att jag likaväl kunde köpa en bit som jag kunde sy en pyjamas av. Nu fullkomligt älskar jag det och har verkligen längtat efter att få sy i det från dess att det kom på posten!
Mönstret är mitt eget.  

Tummen ner: Det råkade bli ett veck på framstycket när jag sydde fast halsmudden. Om man kisar med ena ögat och blinkar frenetiskt med det andra, så kanske det inte syns så mycket. Dessutom blev höjden på halsmudden lite ojämn. Tur att det är mörkt på natten.




Dagens fråga: Jag köpte en väldigt dyr fållguide till min coverpro i våras. 500 pix tog de för den. Jag såg det som en tidsinvestering för att slippa stryka upp fållen innan jag sydde den. När jag fick hem den och läste beskrivningen, stod det att man lik förbaskat behövde stryka upp fållen INNAN man använde fållguiden. Då blev jag lite trött och sur och sedan dess har den bara legat i skåpet.
Min fråga till dig, kära läsare, är: Behöver man verkligen stryka upp fållen innan man använder fållguiden? Hur gör du när du använder den?

fredag 20 januari 2012

Tips för en snyggare, snabbare och bättre sömnad

Tänkte att jag skulle dela med mig av lite tips jag har som gör att sömnaden går lättare och slutresultatet blir snyggare. Lite smått och gott som jag har lärt mig under årens lopp på egen hand samt under min utbildning.

  • Förbehandla tyget
    Innan du börjar klippa till och sy i tyget, så var nogrann med att alltid förbehandla / förtvätta tyget. Dels slipper du missfärgningar när du arbetar med tyget och dels slipper du att det färdiga plagget krymper och / eller färgar av sig vid tvätt.
  • Var nogrann när du ritar av mönstret
    När du kopierar av mönstret på ditt eget mönsterpapper, använd alltid linjal. Att rita av linjerna på fri hand kan göra att du förändrar hela mönstret och därmed försvårar sömnaden samt att slutresultatet blir sämre. Om du ritar 1 mm utanför varje mönsterdel på till exempel ett mönster för en klänning, så kan mönstret lätt bli minst 1 cm vidare i omkrets. Om du sedan syr utanför markeringarna så blir den färdiga klänningen ännu större.
    Kontrollera även att två delar som ska sys ihop med varandra, är lika långa.
  • Var nogrann när du klipper till
    Av samma anledning som i punkten innan. Lättast är att använda en rullkniv och en skärmatta istället för en sax.
  • Markera tygdelarna
    Om det är svårt att se skillnad på avig- och rätsidan eller om flera mönsterdelar ser likadana ut, markera då delarna så att du kan hålla isär dem.
    Vid exempelvis böjda sömmar, som till exempel bystsömmar, är det en bra idé att markera tvärmarkeringarna från mönsterdelarna. Det underlättar för dig när du ska nåla ihop delarna.
  • Nåla inte för mycket
    Alltför ivrig nålning kan göra att tyget drar sig. Öva på att sy med få nålar och låt maskinen mata fram tyget. Tvärnåla inte - nåla längs med sömnadsriktningen.
  • Tråckla vid behov
    Tråkigt, men ibland nödvändigt för att tyget inte ska glida. Tråckla innebär att man syr för hand med stora stygn.
  • Trådspänning
    Ofta behöver man inte ändra trådspänningen, men ibland är man tvungen. Vid tjocka tyger ska trådspänningen vara hård, och vid tunna tyger ska trådspänningen vara lös.
  • Stygnlängd
    Det här är ett klassiskt "fel" som många gör. Vid en vanlig söm ska stygnlängden vara inställd på 2,5 - det vill säga 2,5 mm - det vill säga 4 stygn per centimeter.
    När du ska sy en stickning (en synlig, dekorativ söm) ska stygnlängden alltid vara längre! Dels för att det blir mycket snyggare, dels att det oftast är fler lager tyg och då behövs en längre stygnlängd.
    Tänt på att maskinen matar lättare om stygnlängden och trådspänningen är korrekt inställda. Då blir sömnaden lättare, snabbare och smidigare.
  • Stryk / pressa
    Nu är ditt konstverk snart klart. Det enda som är kvar är att pressa över plagget och rolla av det så att du får bort allt ludd. Kolla in mitt inlägg "liten presskola del 1" så får du lite tips på hur du pressar.
Voilá!!!  Titta så fint det blev!

Vad har du för sömnadstips och vad vill du läsa mer om? Lämna gärna en kommentar :)

onsdag 18 januari 2012

Tillbaka efter julledigheten

Efter två veckor av ledighet och återhämtning, har jag just börjat jobba och sy igen.
Min tanke var att jag skulle mys-sy till mig själv och hinna få lite saker gjorda här hemma, men istället blev det en veckas slöande i soffan framför Systrarna Elliot och Dexter. Jag har en aningens vid tv-smak... :)

I förrgår arbetade jag för första gången detta år i mitt egna företag och eftersom jag inte har några beställningsjobb för tillfället så har jag passat på att sy lite efterlängtade plagg till mig själv.

Det här var en del av det jag hann med i måndags. En enkel, rak, svart kjol i ull samt en missoni-inspirerad tröja. Jag väljer att säga "missoni-inspirerad" framför "tantig", det gör att den känns lite mera hipp :)  Lägg märke till mönsterpassningen ärm / liv som bara blev till av en händelse!
Tyget är ett urbilligt sådant som jag hittade på Ohlssons tyger och eftersom det var mina färger, så tänkte jag att jag skulle testa att sy en tröja även om jag kanske inte gillade själva tygkvalitén.

En svart kjol har jag velat haft i flera år, men jag har dragit mig för att sy en eftersom jag avskyr att fodra av. Som tur är har jag smarta vänner, och en av dem kläcker ur sig att jag kan sy en underkjol istället och på så vis slippa fodra av mina kjolar. Det känns ju lite dumt att jag inte har tänkt på det tidigare. Tänk så mycket enklare det blir; dels behöver jag inte fodra av och dessutom det blir lättare att både tvätta och stryka!


I tisdags sydde jag ännu en kjol, denna gång i ett tyg som har legat i hyllan under snart två år. Tyget är köpt på Textilcentrum i Sundbyberg och har förmodligen har legat där sedan sextiotalet. Det kändes iallafall så på de kemikaliska ångorna som steg i rummet när jag strök på det... Undrar vilken skit de använde i tygerna förr???

Dagens tips:
Jag köpte en vaxkrita på Syfestivalen. Världens bästa på oömma tyger. Glider på tyget, ger skarpa markeringar och går bort när du stryker på den!

torsdag 5 januari 2012

REA

Nu är det vinterrea på kvarvarande säsongsvaror hos ekåå!

Passa på att köpa min populära vintermössa i ull till ett reducerat pris

Länk till rean hittar du här.
Rear även ut vissa plagg som endast finns kvar i ett fåtal storlekar.