Sidor

onsdag 21 december 2011

God Jul!

Idag sydde jag färdigt lilla Ts julaftonsklänning och här kommer en liten smygpremiär:

Tadaaa!!! Julklänning färdig, kissekatt i granen, julgranen pyntad och lilla T som gör sitt bästa att avpynta granen.... och självklart även en kofot! Jajamensan!
Nu är det bara att vänta på Kalle och tomtegröt.

Klänning och brodyrband är köpta på Ohlssons tyger. Tyget är ett tunt såkallat "gardintyg". För mig blev det ett utmärkt klänningstyg :)

tisdag 20 december 2011

Klövertunika till mor

Egentligen tycker jag inte så mycket om singeljersey eftersom det är lite för sladdrigt, men när det Ohlssons tyger fick in det här tyget kunde jag inte låta bli.
Det är ett originaltryck från Borås väverier som nu har återuppstått som både vävd bomull och trikå och finns i en mängd olika färgkombinationer. Jag köpte röd samt grön med vita klöver.
Från början hade jag tänkt sy någonting till lilla T, men ångrade mig och sydde istället den här tunikan till mig själv :)

 

När jag var klar insåg jag att det såg ut som ett nattlinne... Sen kom jag på andra tankar och när jag hade den idag med stora smycken och tjocka strumpbyxor så kände jag mig riktigt chic :)


Dagens tips:
Jag brukar stadga upp axelsömmarna när jag syr vuxenplagg i trikå och det kan man göra genom att antingen stryka på en remsa av tunt mellanlägg eller sy in ett stadigare band i overlocksömmen.
Min overlock har en bandledare på pressarfoten som gör att jag enkelt kan mata in band för detta ändamål. Tidigare har jag använt trikåband/stadband från Stof o Stil men jag tycker de är lite väl kraftiga så jag testade att klippa isär ett helt vanligt bomullsband på längden, och det funkade superbra. Dessutom kunde jag nu välja en färg på bandet som matchade plagget!
Tyvärr blir det här också ganska kraftigt, men i fortsättningen ska jag göra så här när jag syr till exempel sweatshirt-tyg.

torsdag 8 december 2011

Sy i en knapp utan knut på tråden

När jag utbildade mig till skräddare, hade jag en mästare (typ lärare) som hade börjat sin karriär som knappsömmerska. Knasigt och heltråkigt jobb tycker jag låter det som, men det bästa var att vi lärlingar fick lära oss hur man syr i en knapp på lättast och snyggast sätt.


Det finns tre sorters knappar; tvåhålsknapp, fyrahålsknapp och underträdd- /ögonknapp. Oavsett modell så syr man i alla knappar på samma sätt. Enligt skrädderiregler ska trådarna i en två- och fyrhålsknapp löpa parallellt med mitt fram/ framkanten på plagget. Det vill säga tvärtom mot hur knapparna sys i alla färdigköpta plagg. I fabrikerna syr man i knapparna på maskin och de klarar bara av att sy i knapparna så att trådarna löper vågrätt.

När man syr i en knapp så ska man uteslutande använda sig av polyestertråd. Varken bomull eller sidentråd är tillräckligt starka och det resulterar i att man gång på gång får sy i knappen eftersom tråden slits av.
I vanliga innerkläder går det bra med vanlig sytråd, men i tjockare ytterplagg där knapparna ofta är tunga och emellanåt gjorda av metall, bör man använda sig av knapphålstråd alternativt extra stark tråd.
Ett tips här är att använda sig av en nålpåträdare när man ska sy med knapphålstråd eftersom den tenderar att dela sig och kan vara svår att trä på nålen.

 Börja med att klippa en tråd som är cirka 50 cm lång. Trä in båda ändarna i nålen så att det bildas en ögla. Stick ner nålen i tyget på rätsidan och dra sedan nålen genom öglan.

Sy i knappen genom alla tyglager, tre gånger brukar vara lagom. Se till att baksidan blir snygg med bara ett litet istick och utan knutar.

 Stanna med nålen på rätsidan och vira tråden runt undersidan av knappen cirka tre gånger så att det bildas en kort och hård hals. Dra åt tråden ordentligt.
Fäst genom att vira en gång runt halsen utan att dra åt tråden och stick sedan nålen genom öglan. Upprepa fästningen en gång till.

Fäst sedan ytterligare genom att sticka nålen genom halsen två gånger och klipp sedan av tråden.
KLAR!

torsdag 1 december 2011

Liten presskola, del 2

Jag håller på för fullt med att måttsy en kjol och en kaftan till en blivande präst och har tagit lite bilder under arbetets gång för att kunna använda i bloggen.

Igår fållade jag både kaftan och kjol och här kommer en liten bildserie på hur jag gick till väga:

Tyget jag syr i är vävt i 100% ull och det betyder att tyget går att forma om med hjälp av vatten och värme.
På bilden ser du den uppvikta fållen och en del av plagget. Jag har inte overlockat eller sicksackat kanten än och fållen är ojämn på sina ställen.

Jag har tråcklat (sytt för hand med långa stygn) upp vikkanten med bomullstråd som tål den höga värmen. Det gör jag för att fållen inte ska kunna röra sig under arbetets gång. Den övre tråckeltråden är inte alltid nödvändig att sy, men i detta fallet har jag gjort det eftersom fållen var så pass lång och hade så mycket extra vidd som jag behövde pressa in. Genom att tråckla med riktigt långa stygn, kan jag lättare fördela vidden.

Jag föredrar att pressa med vatten och varmt strykjärn istället för att använda ånga, men det går lika bra att göra det. På bilden har jag strykt på vatten över fållen och det är det som blänker på fotot.


Här pressar jag in den extra vidden i fållen genom att stryka nedifrån vikkanten och upp mot övre delen av fållen. Det är lättast om du använder bredsidan av strykjärnet.

Här är den extra vidden inpressad. Det är lite vidd kvar i överkant, men det kommer jag att klippa bort så att fållen blir jämnt fyra centimeter runt om. Därefter overlockar jag fållen och sen trär jag upp den för hand eller syr upp den på maskin.