Sidor

fredag 30 september 2011

Ny återförsäljare av dopklänningar

Nu är det klart med en ny återförsäljare av ekåå barnkläder!
Sweetie Pie på Gamla Torget 5 i Uppsala säljer nu min dopklänning som är en stilren och klassisk femtiotalsmodell i mjukaste halvlinne och med en enkel bomullsspets i halsen. Som tillval finns även en hätta med matchande spetskantad skärm. Klänningen är beställningsvara med tre veckors leveranstid.

Tyvärr har jag inga användbara bilder så att jag kan visa hur den ser ut (för jag är som sagt heeelt kass på att ta kort) men ni får springa dit och titta! :)

måndag 26 september 2011

Prästkollektionen

I fredags visade jag upp min nya mini-kollektion för präster, bestående av två plagg.... :) Fick mycket positiv respons och det är ju alltid roligt!

Varje plagg finns i tre olika storlekar och tre olika färger och går att beställas från min hemsida inom kort.

Prästklänning i ulldrapé samt någon procent elastan. Finns i blå, mörkbrun och ljusgrå.

Mönstret är mitt egna och jag höll på att bli galen innan jag fick någon ordning på det. Jag gjorde tre provplagg innan jag insåg att grundmönstret som jag hade utgått ifrån hade väldigt konstiga mått. Så då var det bara att köpa nya livmallar och börja om från början.
Jag har i princip tagit ett grundliv och vridit om bystinprovnigen så att lite av den löper från halsringingen och resten snett upp från sidsömmen vid höften. Syns inte jättebra på bilden tyvärr. Ärmen är en vanlig slät ärmkulle med resår i ärmslut.



Prästskjorta i 100% bomull. Finns i svart, vit och duvblå. Fritt val av färg på knappar och band.

Det här mönster gick mycket lättare, men då hade jag de bra grundmönstren från början. Den här skjortan har inga inprovningar, utan är lite "loose-fit". Knäppsprund med lite större knappar fram och 3/4-ärm med bandkantad fåll.

Ett tips när man gör såna här blusar med vikning mitt fram är att ställa ut mitt-fram linjen.
Lägg en lång linjal längs med mitt-fram linjen mellan midja och halsringningen. Mät ut 0,5 cm i midjan och dra en ny linje från den oförändrade halsen, till 0,5-punkten. Detta blir en lite utställd mitt-fram vikning och på så vis får man lite extra tyg över magen. Kan även vara bra på att använda på barntröjor.

Tyvärr är jag verkligen helkass på att ta kort, och plaggen passade inte perfekt på dockan men ni får stå ut ;)


lördag 17 september 2011

Brudklänningen

Kom precis på att jag har glömt att lägga upp en bild på hur brudklänningen blev. Arbetet kunde ni ju följa under våren, men sen kom det aldrig upp någon bild på det färdiga alstret! Inte förrän nu :)

Klänningen är sydd i sidentaft och jag har för mig att kjolen mäter strax över sju meter i omkrets nedtill!

onsdag 14 september 2011

Sy i en dold dragkedja

Jag håller på att göra min första egna kollektion till präster. Det är någonting som jag har funderat på under en längre tid och i nästa vecka kommer den att visas upp på pastoralinstituet i Uppsala. Eller kollektion och kollektion... kan man kalla den så fast det för närvarande endast är två plagg?
Den kommer så småningom att växa till några fler plagg, men nu är det alltså två plagg i tre olika storlekar. En klänning i tre olika färger och en skjorta i två olika färger.

När jag höll på att sy upp klänningarna som bäst, slog det mig att jag skulle föreviga hur jag gör när jag syr i en dold dragkedja och så här blev det:
Observera att du behöver en speciell pressarfot för att sy en dold dragkedja!


Trådmarkeringen visar sömmen mitt bak, där dragkedjan ska sys i. Man kan välja att antingen sy den resterande sömmen innan eller efter man syr i dragkedjan, men jag syr den alltid innan eftersom jag tycker det är lättast.


Öppna dragkedjan och vrid tänderna mot trådmarkeringen. Dragkedjan placeras på rätsidan. Nåla och tråckla sedan fast en sida av dragkedjan.
För att kunna sy i den dolda dragkedjan på detta sätt, behöver du alltså en speciell pressarfot för detta ändamål och de brukar kosta runt 150 kr.

 Pressarfot för dold dragkedja.


 Vik ut tänderna på dragkedjan och placera pressarfotens mittkon i skåran som bildas på dragkedjan. Sy på som vanligt men var observant på att nålen syr i skåran hela tiden, annars kommer dragkedjan att synas. Sluta sy 2 mm över den redan sydda sömmen. Annars kommer du inte kunna få upp dragkedjans vagn när du har sytt färdigt båda sidorna av dragkedjan.


Stäng dragkedjan och nåla dit den andra sidan. Se till att eventuella sömmar är på samma höjd på båda sidorna om dragkedjan och att tyget ligger slätt.
Vänd plagget ut-och-in och nåla och tråckla dit dragkedjan som innan. Markera precis var sömmen på den andra sidan dragkedjan slutar.
Sy till markeringen.
Nu ska det alltså vara en 2 mm lång öppning under dragkedjan. Tillräcklig för att kunna peta upp vagnen igenom, men tillräckligt liten för att inte synas. Om det blir en bula på rätsidan, beror det på att sömmarna inte slutar på exakt samma ställe.


KLAR!!!

lördag 3 september 2011

Sy mudd

Jag är så himla glad!!! Efter tre års bråk och tårar vareviga gång jag skulle sy muddar på ett plagg, har jag löst gåtan! :)

Jag har en helt vanlig hushållsoverlock som jag köpte för ungefär fyra år sedan. Tyvärr har jag varit mer arg över köpet än att den har underlättat min sömnad. Men sen kom lilla T till världen och då ville jag verkligen börja sy i trikå till min lilla tjej.
Men med en maskin som hela tiden släppte trådspänningen, ändrade trådspänningen -medan jag sydde! - och som var fenomenal på att ha av både trådar och nålar, så kändes det inte som om jag skulle lyckas.

Men jag var fast besluten att kunna sy en babybody, utan att behöva sy om varenda söm på nytt flera gånger. Sagt och gjort så läste jag instruktionsboken från pärm till pärm, många gånger, surfade runt på sybloggar och pratade med flera symaskinsförsäljare om vad som kunde vara fel.
Sakta men säkert har jag kommit bättre och bättre överens med den och har insett att det är en väldigt känslig liten tjej.


Så hände det i fredags: jag kunde sy muddar i en hel tröja utan att tråden gick av eller att trådspänningen släppte!!!
Felet var helt enkelt att jag hade haft för hög trådspänning på den vänstra nåltråden samt att jag var tvungen att öka pressarfotstrycket.


Det blev två tröjor med tryckknappar fram till lilla T. En svart med kameler på och den så kallade "clown-tröjan". Samma tygkombination som hon hade på en tröja som nyfödd.

Jag föredrar tryckknappar framför dragkedja eftersom jag tycker det blir för hårt i en barntröja. Dessutom syr alltid en låg krage på mina barntröjor, eftersom de flesta barn inte har så lång hals.
Allt material kommer från Stof och stil, utom det grönprickiga som är inhandlat på Ohlssons tyger. Mönstret är mitt egna.


Dagens tips gäller symaskinsinställningar när man syr i vävda tyger på en vanlig symaskin:
Ju tjockare tyg-desto högre pressarfotstryck och hårdare trådspänning.
Ju tunnare tyg-desto lösare pressarfotstryck och lösare trådspänning.