Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Klänning till hösten

Jaha, nu är snart hösten här igen. Jag som tyckte att det precis blev sommar. Samma tråkiga visa varje år! Men, en härlig sak med att det blir lite kyligare ute är att man kan börja tända ljus igen, ha snygga ytterplagg på sig och kunna gosa in sig i härliga ullplagg! :)
Jag har lite planer att sy någonting snyggt till mig själv, kanske sy färdigt min vinterkappa som har hängt halvfärdig i tre år...? Till och med min mamma börjar fråga när den ska bli klar...
Även om jag är lite halvkass att sy till mig själv, så har jag i allafall sytt lite till lilla T som ska börja dagis snart.



Det blev en velourklänning. En perfekt "utanpå-klänning" att ha över en långärmad body eller tröja när det börjar bli lite kyligare. Blev väldigt nöjd med ärmhålets form på baksidan. De går lite snyggt mot mitten av ryggen, ungefär som på en brottarmodell.



En action-bild på klänningen :)  Byxorna hon har på sig har jag också sytt, och helt otroligt har hon kunnat ha dem sedan hon var 5-6 månader. Nu är hon 14 månader.


Klänningen är sydd av velour från Znok design och är bandkantad med svart interlock från JNY design. Byxorna är sydda av velour och har mudd i midja och benslut, båda från stof o stil.
Mönster till klänning och byxor är mina egna.

måndag 8 augusti 2011

Liten presskola

Genom bra press kan man åstadkomma mycket. Man kan till och med forma plagget efter kroppen genom att krympa och/eller förstora tyget där det behövs. Det kallas för att formpressa och används främst inom dam- och herrskrädderi och är ingenting som jag har tänkt att gå igenom här, men däremot tänkte jag visa grunderna till en bra press för sömsmåner.

Skillnaden mellan att pressa och att stryka, är att i pressen håller man strykjärnet still och under strykning så rör man järnet bort och fram över tyget främst för att få bort skrynklor.


När man pressar sömsmåner så brukar man göra det i olika steg. Det första steget är att plattpressa och det gör man för att pressa ner den sydda sömmen i tyget. Det innebär att man pressar längs med den sydda sömmen.


Nästa steg är att klyvpressa. Då viker man isär sömsmånerna och pressar från avigsidan, över sömsmånerna.


Det sista steget, som man bara använder sig av i undantagsfall, är att fälla. Då viker man sömsmånerna åt samma håll och pressar.


Visste du förresten att pressjärnen som herr- och damskräddarna använder sig av väger runt 7 kg? Den tyngden behövs för att kunna platta till sömsmånerna på de tjocka ulltyger som de arbetar med.
Både jag och mina axlar är glada att järnen inom klänningsskrädderi är många kilo lättare!  På bilden använder jag mig av ett helt vanlig hushållsjärn, eftersom mitt ångstrykjärn har gått sönder :(