Sidor

söndag 31 juli 2011

Bästa mössan

En sån här mössa har jag redan bloggat om denna månaden, men jag gör det igen för den är så fenomenal! (Om jag får säga det själv ;)  ) 
Jag sydde upp ett gäng i fredags i olika färger och storlekar och har lagt upp dem till försäljning på min hemsida.


Två av mössorna kommer att skickas till min sambos kompis som fick tvillingar tidigare i somras. En grön till pojken och en rosa till tjejen. Eller en rosa till pojken och en grön till tjejen :)

torsdag 28 juli 2011

Blusen till mig själv

Ja, här är den. Blusen som jag har sytt alldelens till mig själv och som jag bloggade om den 14 juli i år :)
 



Inte så mycket att säga om det. Väldigt kul är det iallafall att sy till sig själv! 
Mönstret är faktiskt ett gammalt Stil-mönster som jag nästan har följt till punkt och pricka. 
Ståkrage, liten puffärm med resår i nederkant och ett urtag fram som är bandkantat med samma tyg. Knappen knäpps vid kragen med en handsydd träns.

Tyget är en tunn bomull från Ohlssons tyger som även finns i turkos samt orange färgställning. Jag har shoppat den turkosa till en klänning, så den kanske visas i bloggen senare i sommar.
Spetsen och pärlemoknappen är arvegods efter min gammelmormor, som även hon hade egen ateljé!


Visste du att du enkelt kan göra egna snedslåar/kantband? 
Klipp eller skär till en remsa 45 grader ut från stadkanten på det tyg som du vill använda. Remsan bör vara fyra gånger så bred som du vill att den färdiga kanten på plagget ska vara + någon millimeter extra.
Pressa/stryk remsan på mitten. Vik sedan in ytterkanterna mot mitten och pressa/stryk återigen. 
Alternativet är att använda sig av en snedslåvikare som viker tyget åt dig, de finns bland annat att köpa här.

måndag 25 juli 2011

Att sy raglanärm

Jag får många förfrågningar om dels hur man konstruerar och dels hur man syr i en raglanärm. En raglanärm är en otraditionell ärmisättning som används främst i sport- och barnplagg eftersom man får bra rörlighet.
Ett stort plus med att använda sig av raglanärm är även att man slipper felplacerade ärmhål som lätt gör att ett plagg ser för stort eller för litet ut. Jag själv till exempel har liten byst men är relativt bred över axlarna och om jag då köper ett plagg som passar min byst, hamnar ärmhålet ofta för långt in mot halsen och plagget ser urvuxet ut. Då är det perfekt med en raglanärm.

Att konstruera en raglanärm från grunden är krångligt och det skulle vara väldigt svårt att förklara det i en blogg, men "klipp-och-klistra-metoden" fungerar ju alltid om man har lite tålamod. Det man behöver tänka på om man ska göra en raglanärm av ett vanligt ärmhål är att man inte ska ha någon hållning på ärmen, det vill säga att sträckorna som ska sys ihop är exakt lika långa. Dessutom behöver man "fylla på" lite mer tyg på ärmen/axeln så att man kan röra sig obehindrat. Krångligt? Nja, lite...

Så här gör du i allafall när du syr i en raglanärm:

Överst från vänster: ärm, framstycke. Underst från vänster: ärm, bakstycke.


Överst: bakstycke. Underst: framstycke. Mellan: ärmar.
Jag börjar alltid med att sy raglansömmarna när jag syr i trikå. På bilden ovan har jag även fållat ärmarna samt bandkantat halsen. Jag fållar alltid ärmarna på barnkläder innan jag har syr ihop ärmen, eftersom det är så otroligt mycket enklare att göra det då. 
Nu kan det även vara smart att pressa/stryka raglansömmen.



Nästa steg är att sy sidsömmar och ärmsömmar. De syr jag i en söm, från nederkantens fåll till ärmfållen. 
Jag syr alltid nerifrån och upp om jag redan har fållat eller bandkantat ärmfållen eftersom det är svårt för symaskinen att börja mata när det är tjocka tyglager.
Därefter pressar jag hela plagget och sedan slår jag i eventuella tryckknappar.



Klar! 
Interlocktrikån är Ingrids husvagnssemester från JNY design.
Även den röda trikån som jag har kantat med kommer därifrån. Egentligen hade jag velat haft turkosa kanter, men jag hade ingen bra tråd som passade i färg. Är det någon som vet var man kan köpa turkos overlocktråd???

lördag 23 juli 2011

Beställning på molntröjor

Tidigare i våras sydde jag en t-shirt till mig själv i JNYs härliga orange-gula molntyg. Den blev ganska populär och jag har fått mängder av komplimanger när jag har burit den.
Det är lite konstigt, men jag får alltid som mest positiva kommentarer om mina egna kläder när de är sydda i "barntyger". Men det är ju trevligt, speciellt som jag älskar vuxenkläder som är sydda av barntyger! Vuxenkläder är ofta så färglösa, trista och personlighetslösa men våra barn klär vi i glada, färgstarka och härliga plagg. Är det inte lite konstigt? Mer färg åt folket! :)

I allafall fick jag två beställningar på molntröjan från två personer, under samma dag och allt och igår så sydde jag dem båda två. Så här blev resultatet:






Den gula uppe till vänster är min egen och de andra två är beställningarna. Gul, röd och grön interlocktrikå med moln samt svart interlock från JNY design. Röda och blå KAM-tryckknappar.


Det här var också andra gången jag sydde med min moddade snedslåvikare till min coverpro :)  Jag har tyckt, liksom många andra, att det blir lite väl tjockt att snedslåvikaren till Janomes coverpro viker tyget fyra gånger runt kanten. Efter att ha letat runt bland sybloggare hittade jag tillslut en som hade moddat (gjort om) sin vikare. Så jag testade en kväll och det funkade jättebra!

Så här gjorde jag:  Jag klippte till en bit kartong, 8 mm bred, och petade in i den nedre delen av vikaren för att hindra tyget att föras in i den nedre delen av vikaren. Sen experimenterade jag lite med bredden på snedslån och kom fram till att en 33 mm bred tygremsa fungerade bäst. Efter det var det bara att justera över- och underdelen på vikaren så att undertråden täckte råkanten.

torsdag 14 juli 2011

Fiffiga prylar i syrummet

Ja, så har den även nått oss. Vattkoppsepedemin. Lilla T ser nu även hon ut som en liten prickekorv och från att ha varit glad och pigg tidigare dagar så har hon varit väldigt nere idag. Men sen har hon fått massor av fler koppor idag än vad hon hade igår och i förrgår. Lilla gumman.

Idag blir det ingen bild på vad jag har sytt senaste tiden, även om jag faktiskt har hunnit sy massor! Dels en hel hög med solhattar såklart, men även kläder till lilla T och till mig själv. Till mig har det blivit en blus, en t-shirt och så har jag även börjat sy på en klänning :)  Bilder kommer senare.

Har gjort om lite i syrummet och funderat lite över vilka fiffiga prylar som jag inte klarar mig utan när jag syr. Här är min lista:

  • Stadigt mönsterpapper.
    Jag tål inte de billiga mönsterpapprena a´la smörpapper som går sönder bara man tittar på dem. Det är värt att lägga ner en extra slant på lite tjockare papper.
  • Linjal med tvärmarkeringar och med markering för en 90 graders vinkel. Toppen både när man ritar egna mönster, ritar av köpta mönster eller när man ska klippa/skära till tyg.
  • En pfiffikus. Underbart mätinstrument som förenklar markering av sömsmånen innan tillklippning.
  • En rejäl skräddarkrita (vit) och ett krithjul.Skräddarkritan använder jag när jag syr i vävda tyger och krithjulet när jag ska skära till superexakta sömsmåner i tyger som inte är så känsliga, till exempel trikå. Kom ihåg att bara använda vit krita! Röd och blå krita kan lämna avtryck på tygerna som aldrig går bort.
  • Skärmatta och rullkniv.Fantastiska uppfinningar! Går att få tag på billigt och riktigt dyrt. Jag har inte märkt någon kvalitétsskillnad.
  • Bra saxar.Två tycker jag behövs. En med långa blad och en med korta för till exempel trådar.
  • Fingerborg. Det tar lite tid att vänja sig vid den, men när du väl gjort det inser du att du inte kan vara utan den! Skonar nerverna i fingertopparna och det är inte fy skam om du syr mycket för hand och vill bibehålla känseln.
Sen finns det ju en mängd andra saker och prylar som underlättar arbetet och gör sömnaden roligare. Vad klarar du dig inte utan?