Sidor

måndag 28 mars 2011

Att sy en öppning i en raglanärm

I ett tidigare inlägg skrev jag om en body som jag hade sytt med öppningen i raglanärm-sömmen och har fått lite förfrågningar om hur jag gick till väga. Här kommer en beskrivning. Hoppas den går att förstå :)

Först och främst behöver man ha ett mönster med raglanärm. Jag har gjort ett eget, men vet att bland annat ottobre har flera mönster med en sådan ärmisättning.

 Från vänster till höger: ärm, knäppkant till framstycket, framstycke och bakstycke.

Du börjar med att lägga till en knäppkant på ärmens framsida. Jag gör den 2.5 cm bred och ca 10.5 cm lång. Mät ut från halsringingen och nedåt
Därefter ritar du även en knäppkant som ska sys fast på framstycket. Även denna ska ha måtten 2.5*10.5 cm. Den ritar du först på framstycket, från halsringingen och nedåt. Därefter för du över denna knäppkant till ett annat papper så att den blir en egen mönsterdel. Trådrakan löper längs med mönsterdelen.

Skär till delarna. Om du vill ha öppning på både höger och vänster sida, klipper du till två knäppkanter till framstycket samt två ärmar med tillagd knäppkant. Om du bara vill ha en öppning, behöver du en ärm med tillagd knäppkant och en utan samt en knäppkant till framstycket. OBS! Se till att du lägger delarna åt rätt håll!

Stryk på ett tunt mellanlägg på båda knäppkanterna. Låt mellanlägget på ärmen fortsätta lite längre ner än där knäppkanten slutar eftersom du kommer att göra ett klipp i tyget där alldelens strax. (Obs att jag inte har mellanlägg på ärmens knäppkant på dessa bilder.)
Ett tips är att lägga trådrakan på diagonalen eftersom mellanlägget blir lite mer elastiskt.

 Den gula delen som syns på bilden är ärmen. Det gula med mönster är ärmens knäppkant och det svarta är framstyckets knäppkant med påpressat mellanlägg. 

Lägg framstycket med avigan nedåt. Därefter placerar du framstyckets knäppkant räta mot räta mot framstycket. Ovanpå detta lägger du ärmen, räta mot räta med framstycket. Vik bort ärmens knäppkant och gör ett försiktigt jack i sömsmånen precis där knäppkanten slutar. Se till att botten på ärmen och framstyckets knäppkant ligger exakt intill varandra annars blir det ett hål på framstycket!
Sy sömmen från halsringningen och nedåt och var försiktig när du syr över skarven, dels att du inte syr något stygn i ärmens knäppkant och dels att skarven inte har glidit isär!

 Så här ser det ut när sömmen är sydd.

Sy klart resten av plagget. (Jag syr alltid ärmsömmarna innan sidsömmarna när jag syr i trikå.) Sy en spärrsöm tvärs över botten på öppningen och slå sedan i tryckknappar. Sätt ev en tryckknapp i halsringingen.


Det gula tyget heter Iris Visa är innehåller faktiskt 70% bambu och är även ekologiskt! Köpt hos Strömming design. Det omatchande rosa tyget är köpt på Textilcentrum i Sundbyberg :)

måndag 21 mars 2011

Designtorget, here I come!


Nu är bahytterna inför första leveransen till Designtorget paketerade och klara!
På måndag nästa vecka är det säljstart och de kommer att finnas på Kulturhuset i Stockholm samt i Göteborg och Malmö.

I kväll blir det en ledig kväll med sambon och kanske lite stickning med lilla T:s farmor som har bott här sista veckan så att jag har kunnat sy färdigt. Stort TACK till dig!

torsdag 10 mars 2011

Lite tid - mycket sytt

Ja som titeln säger så har jag haft lite fritid, men däremot sytt en hel massa senaste tiden. Inte så konstigt kanske eftersom jag snart ska leverera solbahytterna till Designtorge.
Dessutom så håller jag på att göra om min hemsida samt fixa allt runtomkring-arbete med packlådor att skicka mössorna i, fraktsedlar och så vidare... Men sova kan man ju göra när man bli gammal, eller vad brukar man säga? :)


Häromdagen fick lilla T besök av sin mormor så då passade jag på att göra klart brudklänningen för nästa provning. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag skulle dubblera klänningen och här kommer en liten närmare förklaring:


Dubblera gör man av först och främst två anledningar: tyget spricker i sömmarna eller att tyget är för lätt och att man vill ha mer tyngd i det. I mitt fall stämmer det första då jag syr i ett dupionsiden, även kallat thaisiden i vanligt tal. (Thaisiden är egentligen ett dupionsiden som är vävt i Thailand.)

När man dubblerar använder man sig oftast av fodertyg eller moll, som är en tunn bomullsvara. I klänningen jag syr har jag valt att dubblera livet med moll och kjolen med fodertyg. Det har jag valt eftersom jag vill "stänga in" sömsmånerna i livet så att de inte syns och dessutom vill jag att fodret ska vara helt slätt på insidan även om yttertyget är rynkat vid axeln. Om jag syr på fodret separat kan jag alltså välja att inte rynka det på axeln.
Kjolen dubbleras med foder eftersom den redan är så tung. Om jag skulle ha ytterligare ett lager med moll så blir den ju ännu tyngre. En annan anledning är att min kund inte vet vilka skor hon ska ha på sig. Nu kan jag fålla upp klänningen det sista jag gör, om jag skulle ha moll istället så skulle jag vändsy den i nederkanten och då behöver hon ha ett par skor omgående.

Bilden över visar bakstycket på livet. Underst ligger yttertyget med rätsidan nedåt och på det ligger mollen som jag har dubblerat med. Eftersom tyger faller olika tungt, måste man alltid hänga upp sina stycken och se att det ser slätt ut från rätan!Ibland får man föra på lite mer tyg av dubbleringstyget (se bilden) och ibland blir det tvärtom. Därför är det viktigt att ha breda sömsmåner när man ska dubblera!
Det är lite svårt i början, men sen sitter det :)


Så här blev resultatet när klänningen var färdigdubblerad och alla delar var ihoptråcklade: