Sidor

lördag 29 januari 2011

Ett litet busfrö


Här är en av mina söta systersöner i sin fordonsbody. Kan passa bra med en kortärmad nu när han ska på solsemester. Finns ingen bebis som viftar och sparkar lika mycket som han, så vi får se om helikoptern på magen lyfter :)
Jag har gjort den här modellen med knytband i sidan så att man kan reglera vidden på den. Och för att det är så himla kul att pilla upp rosetterna enligt lilla T...
Det röda fordonstyget kommer från JNY design och det blå tyget som jag har kantat med samt bomullsbanden i sidan kommer från Ohlssons Tyger o Stuvar

Dagens tips är att nu kan alla lämna kommentarer på bloggen, även om man inte har ett gmail-konto!

tisdag 25 januari 2011

Order på en brudklänning

En av mina allra bästa vänner ska gifta sig i sommar och jag blev otroligt ärad när hon frågade om jag ville sy hennes brudklänning. Efter mycket funderingar på modell och tyg, gjorde vi ett impulsivt besök i en tygaffär. Och helt plötsligt hade vi både en modell och tyg!
Det var bara för mig att sätta igång och sy och jag tänkte låta er följa vår väg till en färdig klänning.


Det första jag gör när kunden och jag har kommit överens om en modell, är att ta en mängd olika kroppsmått. Jag måttar bland annat midja, byst, höft och längdmått, men även någonting som kallas för balansmått. Det är för att se vilken kroppstyp kunden har så att jag kan anpassa modellen helt efter kunden. Om kunden har stor byst, behövs mer tyg över bysten och är kunden svankryggad behövs mindre tyg där och så vidare.


När jag har alla mått, är det dags att konstruera ett mönster. Efter det syr jag upp en toilé, ett provplagg i ett ofärgat bomullstyg. Det gör jag för att kunna prova in plagget ordentligt på kunden. När jag provar in det på kunden, har jag då möjlighet att kunna klippa, ta in, lägga ut och rita på plagget om det skulle behövas. Dessutom får kunden möjlighet att kunna påverka slutresultatet i högre grad.
Nu är det bara för mig att vänta på att min kompis ska komma hit och prova sin toilé!


Eftersom jag glömde att skriva några tips i förra inlägget, kommer här två stycken.

På den övre bilden ligger det en metallbit. Det kallas för en pfiffikus och är världens bästa linjal! De olika sidorna är markerade i halv- och helcentrimetrar och gör det väldigt enkelt när man ska markera till exempel klipplinjen.

På den undre bilden ser ni att jag har satt nålarna längs med sömmen istället för tvärs över sömmen, som man lär sig på textilslöjden i skolan. Det här sättet gör att tyglagren inte förskjuts i sidled och dessutom är det väldigt enkelt att plocka bort nålarna medan man syr. Förutsatt att man har vänt nålarna med huvudena mot sig själv.... :)

lördag 22 januari 2011

Kalle kanin


 Oj, vad glad jag blev när jag tittade igenom kameran och hittade den här bilden där lilla T har på sig den gula bodyn utan att den är helt nersölad av dräggel. Dock är ju dräggelsjalen det, men det ska den ju vara. Annars är det ju ingen dräggelsjal! :)

Den här bodyn var ännu ett steg i rätt riktning mot ett mönster som sitter alldelens perfekt och som är lätt att få över huvudet utan protester. Den här gången gjorde jag en öppning med tryckknappar längs med en av raglansömmarna på framsidan. Snyggt och lätt, men med ett liten pilligt moment som innehåller ett klipp i sömsmånen och in mot mönsterdelen. Lätt hänt att man klipper för långt eller att tyget repar upp sig.

Tyget med kaniner på bodyn och dräggelsjalen kommer från JNY design, likaså det röda som jag har kantat bodyn med. Tyckte inte riktigt om kanintyget när jag fick hem det, men så fick jag se den här kombinationen på tyger uppsydda av Strömming design och då föll jag pladask!
Byxtyget och mudden kommer från Stof o Stil. Alla mönster är mina egna.

torsdag 20 januari 2011

mycket sytt - lite fotograferat

Suck... Jag har faktiskt sytt en hel del på sista tiden, men tyvärr har jag inte tagit några kort som jag kan lägga upp i bloggen. Jag har bland annat sytt byxor med bilar på samt två babymössor/hjälmar som ska upp till försäljning, men som behöver pressas innan de blir förevigade. Tyvärr gick mitt hushållsstrykjärn sönder på självaste julafton och mitt ångstrykjärn (där själva ångfunktionen har lagt av, grrrrr) tar så fruktansvärt lång tid att värma upp! Är man lat så är man....
Sen har jag ju även hunnit sy en hel del till min bästaste lilla fotomodell, men hon hinner totalkräkas- och dräggla ner kläderna, innan jag har hunnit ta kort... Behöver jag säga att jag har sytt en oantalig mängd dräggelsjalar? =)
Några jag har sytt tidigare finns till salu på www.ek-textil.com/Best-ll-barnkl-der.html

Idag blir det inget tips i bloggen, men en liten "förvarning" för dig som vill lämna kommentarer. Tydligen är det så att man behöver ett gmail-konto för att kommentera, vilket man inte får veta förrän man har skrivit hela sitt inlägg i kommentarsfältet.... Dåligt google!