Sidor

måndag 27 december 2010

Siden vs. satäng

Inget sytt har det blivit i juletider och snart ska familjen åka bort och kommer hem igen nästa år! Lika roligt att säga så varje år... =) Däremot har jag jobbat i tygbutiken idag för första gången på ungefär 9 månader! Trodde det skulle kännas otroligt konstigt att vara tillbaka, men det gick förvånansvärt bra. Med dagen i åtanke skulle jag därför vilja skriva ett par ord om siden och satäng.

Någongång under årens lopp verkar betydelsen av dessa två ord ha blandats ihop. Siden är en fiber, precis som bomull eller ull och satäng är hur tyget har vävts. En satängväv är blank på rätsidan och kan vara gjord av olika material. Det finns alltså satäng gjord på bomull, polyester och viskos, men även på siden.
"Sidenband" som många kallar de blanka banden man kan köpa i tygaffärer borde alltså egentligen kallas för satängband.

lördag 18 december 2010

Jullov!

Puh! Nu är jag äntligen klar med mönstren som jag har gjort på uppdrag av ett företag. Nu ska de skickas till fabriken som ska sy upp prototyper som sedan ska provas och granskas av både mig och företaget som har beställt dem. Det största jobbet är alltså klart och jag kan ta jullov! Förhoppningsvis hinner jag alltså sy lite till lillstumpan och kanske till mig själv i veckan =)

Jag tänkte att jag skulle skriva ett tips eller förklara ett sy-ord i varje inlägg och dagens ord är "vim".
"Vim" står det ofta på äldre symönster och betyder "vik i markering". Själva vimmet är två raka sträck som bildar formen av en tårtbit och som är dragna från en ytterkant till en annan. Meningen är alltså att man ska vika bort den här tårtbiten, vilket gör att den ena ytterkanten blir kortare. Ofta får man snygga till ytterkanternas linjer efter att man har vimmat, eftersom de blir lite kantiga.
Ett vim kan man bland annat använda sig av om en halsringning är för vid och står ut från kroppen, eller som jag har gjort idag; på en krage där ytterkanten är för lång och därmed fladdrar.

torsdag 16 december 2010

Sysugen så det står härliga till!

Precis så är det! Det riktigt kliar i fingrarna att få sy. Både till min dotter inför alla helger och att få färdigt alla halvfärdiga barnplagg som ligger i två fina högar i syrummet. Njaaa, fina är kanske att ta i, men i två högar iallafall... Men nu håller jag  på med lite mönsterkonstruktion och då får sömnaden snällt vänta. Stillade den värsta hungern med en liten kvällsnattmacka a´la stickning framför tvn. En tröja blir det till dottern av ett mönster anno 1958. Har upptäckt att jag stickar mycket lösare vid aviga maskor och har fått ett tips av min urduktiga svärmor: byt till ett mindre sticknr vid aviga varv. Men så mycket ork har jag inte...

onsdag 15 december 2010

ny i bloggvärlden

Jag har funderat ett tag på det här med en blogg och har inte riktigt bestämt mig för vad jag egentligen tycker om konceptet, men samtidigt är det ju ganska roligt att läsa andras bloggar så nu gör jag ett försök!
Häng med från början vettja! :)